Vsi smo že nič kolikokrat slišali kako pomemben je vitamin C in da ga moramo redno uživati, da bi bili zdravi in da bi imeli dober imunski sistem. Za podrobnejše informacije obiščite hišo zdravja in zagotovo vam bodo postregli z dodatnimi informacijami, ki jih potrebujete ali želite, mi pa vam bomo predstavili živila, v katerih je vitamin C prisoten v večjih količinah.
C vitamin je zagotovo pomembna snov, ki jo moramo vnašati v telo s hrano, saj se v nasprotnem primeru kaj hitro zgodi, da nam pade odpornost in postanemo bolj dovzetni za razne prehlade, viroze in druge bolezni. Vitamin C je najbolj prisoten v sadju in zelenjavi, največ ga najdemo v zeleni papriki, agrumih in kislemu zelju. Malo manj znano pa je, da se nahaja tudi v živalskih proizvodih, vendar v znatno manjših količinah. Žal se pri toplotni obdelavi teh živil, nekaj vitamina C uniči, zato je tudi bolje, da ga zaužijete preko sadja ali zelenjave. Najbolje je, da to naredite, ko so sadeži ali zelenjava še sveže nabrani, saj dlje kot stojijo, manj vitamina C bodo imeli, kar pa seveda ni dobro. Kaj pa je še pomembno pri uživanju antioksidanta po imenu vitamin C?
Če želite v neki hrani, ki jo morate termično obdelati, zadržati kar se da veliko vitamina C, potem uporabite tehniko kuhanja na pari, ki tudi drugače velja za eno od najbolj zdravih tehnik kuhanja. Prav tako je pomembno, da če kuhate zmrznjeno zelenjavo, da le-te pred kuhanjem ne odtajate, saj bo na ta način izgubila večji del vitamina C, sploh če je bila zamrznjena takoj po obiranju. Vitamin C, ki je v vašem telesu odveč, se bo sam izločil skozi urin, zato se ne rabite obremenjevati s tem, da bi zaužili preveč tega vitamina in doživeli kakšne neprijetne posledice.